top of page

5 avainmittaria muutoksen johtamisessa



Muutosjohtaminen on olennainen osa liiketoimintaa tai organisaation muutosta. Se sisältää prosessien, järjestelmien ja rakenteiden muutosten suunnittelun, toteutuksen ja seurannan organisaation muuttuviin tarpeisiin vastaamiseksi. Tehokas muutoksenhallinta varmistaa, että toteutetut muutokset ovat organisaation liiketoiminnan tavoitteiden mukaisia ja että kaikki sidosryhmät hyväksyvät ne.


Muutoksenhallintaprojektin onnistumisen mittaamiseksi on tärkeää seurata keskeisiä mittareita, jotka antavat käsityksen projektin edistymisestä ja vaikutuksista. Nämä mittarit voivat auttaa tunnistamaan parannuskohteita ja voivat antaa arvokasta palautetta muutoksenhallintatiimille.


Tässä blogiartikkelissa tutkimme viittä keskeistä mittaria, jotka ovat välttämättömiä muutoksenhallintaprojektissa. Nämä mittarit antavat kattavan kuvan projektin onnistumisesta ja auttavat varmistamaan, että toteutettavat muutokset ovat linjassa organisaation tavoitteiden kanssa. Ymmärtämällä ja seuraamalla näitä mittareita organisaatiot voivat varmistaa, että heidän muutoksenhallintaprojektinsa onnistuvat ja että ne tuovat todellista, konkreettista hyötyä organisaatiolle.


  1. Käyttöönottoaste: Tämä mittari mittaa niiden organisaation henkilöiden tai ryhmien prosenttiosuutta, jotka ovat ottaneet käyttöön toteutettavat muutokset. Tämä on tärkeä mittari seurattavaksi, koska korkea käyttöönottoprosentti osoittaa, että muutoksenhallintaprojekti onnistuu saamaan ihmiset hyväksymään ja sisällyttämään uudet muutokset työhönsä.

  2. Vaikutus liiketoimintatavoitteisiin: Tämä mittari arvioi, missä määrin toteutetut muutokset auttavat organisaatiota saavuttamaan liiketoimintatavoitteensa. Tätä voidaan mitata tarkastelemalla keskeisiä suorituskykyindikaattoreita (KPI), kuten lisääntynyt tuottavuus, alentuneet kustannukset tai parantunut asiakastyytyväisyys.

  3. Sidosryhmien tyytyväisyys: Tämä mittari arvioi keskeisten sidosryhmien, kuten työntekijöiden, asiakkaiden ja kumppaneiden, tyytyväisyyttä toteutettaviin muutoksiin. Korkea tyytyväisyys osoittaa, että muutokset vastaavat heidän tarpeitaan ja odotuksiaan.

  4. Muutosvalmius: Tämä mittari arvioi organisaation valmiutta toteuttaa ehdotetut muutokset. Sitä voidaan mitata tarkastelemalla tekijöitä, kuten ylimmän johdon tuen tasoa, resurssien ja koulutuksen saatavuutta sekä työntekijöiden valmiutta omaksua muutokset.

  5. Viestinnän tehokkuus: Tämä mittari mittaa sen viestintästrategian tehokkuutta, jota käytetään tiedottaessa sidosryhmille toteutettavista muutoksista ja saamaan ne mukaan. Tätä voidaan mitata kyselyjen ja sidosryhmien palautteen avulla, jotta voidaan arvioida, kuinka hyvin he ymmärtävät muutokset ja miten niistä tiedotetaan.


Yhteenvetona voidaan todeta, että keskeisten mittareiden seuranta muutoksenhallintaprojektissa on olennaista sen onnistumisen varmistamiseksi. Organisaatiot voivat saada arvokasta tietoa muutoksenhallintatoimiensa edistymisestä ja vaikutuksista mittaamalla käyttöönottoastetta, vaikutusta liiketoiminnan tavoitteisiin, sidosryhmien tyytyväisyyttä, muutosvalmiutta ja viestinnän tehokkuutta.

Näitä mittareita käyttämällä organisaatiot voivat tunnistaa kehittämiskohteita ja tehdä muutoksia muutoksenhallintastrategiaansa saavuttaakseen parempia tuloksia. Lisäksi näiden mittareiden seuraaminen voi antaa arvokasta palautetta muutoksenhallintatiimille ja auttaa heitä optimoimaan lähestymistapansa onnistuneen organisaatiomuutoksen ajamiseen.


Lisätietoja muutoksenhallinnasta ja tärkeimpien mittareiden tehokkaasta toteuttamisesta ja seurannasta saat Fasplatin verkkosivustolta. Fasplat on digitaalinen kehittämisen alusta, josta löytyy ominaisuuden myös muutoksen mittaamiseen pulssikyselyin. Sivustolta löydät runsaasti resursseja ja asiantuntemusta, jotka auttavat organisaatiotasi menestymään muutoksenhallinnassa.


bottom of page